AAAContactRSS

corona direct

Ook funerair erfgoed op Open Monumentendag

Op zondag 14 september viert Vlaanderen de 26ste editie van Open Monumentendag. Met ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’ als invalshoek stelt Open Monumentendag het erfgoed zelf in de schijnwerpers. Met 450 openstellingen en 370 activiteiten in 165 steden en gemeenten wordt het voor het publiek opnieuw niet gemakkelijk om een keuze te maken uit het omvangrijke programma. We zetten enkele funeraire uitstappen op een rij, maar ook de website biedt een prima zoekprogramma: http://openmonumenten.hosted-by.priorweb.be/

De professionals aan het werk
De stad Antwerpen biedt je de kans om op ’t Schoonselhof historische grafmonumenten te restaureren en in bruikleen te nemen, en zo voor jezelf of een dierbare een unieke laatste rustplaats te kiezen op deze historische begraafplaats van Antwerpen. Die werd in 1921 in gebruik genomen. Ontdek de mogelijkheden en bekijk enkele resultaten van andere bruikleennemers. Omgaan met historische grafmonumenten is een delicaat werk. Professionals vertellen je er meer over terwijl je ze aan het werk ziet aan het grafmonument van Evert Larock op perk Z1, lijn D1.

Praktische info
Begraafplaats Schoonselhof
hoek Krijgsbaan/Sint-Bernardsesteenweg
2660 Hoboken
Openingsuren: 10u-16u
Gidsbeurten: 12u en 15.30u
Vrij bezoek mogelijk

Rode handen voor kindsoldaten
Vanaf 1953 begon men met de aanleg van deze indrukwekkende Duitse Militaire Begraafplaats. De inhuldiging vond plaats in 1959. Op het 16ha grote terrein liggen ca. 40.000 Duitse soldaten begraven, met per kruisje twee doden. Duitse gesneuvelden uit WO II werden van elders naar hier overgebracht en herbegraven. Aan de ingang staat een crypte uit zwarte basaltsteen die een 6m hoge calvariegroep draagt. In de crypte ligt het beeld van een dode soldaat. Kinderen krijgen een korte infosessie over het inzetten van kindsoldaten overal ter wereld, in het verleden en het heden. Daarna verven ze een symbolische rode hand bij enkele graven van minderjarige soldaten.

Praktische info
Duitse Militaire Begraafplaats
Dodenveldstraat 30
3920 Lommel
Openingsuren: 10u-17u
Gidsbeurten: 10u, 14u en 16u (duur gidsbeurt: 1u)
Dit is een kindvriendelijk monument vanaf 9 jaar

Meedenken over de toekomst
De derde parochiekerk van Sint-Niklaas (1872-1878) oogt aan de buitenzijde zeer slank en sober. Het neogotische interieur werd ontworpen als een totaalkunstwerk met een sterke symboliek en overleefde grotendeels de 20ste-eeuwse moderniseringsdrang. Het kerkhof achter de kerk werd in 1878 in gebruik genomen en herbergt indrukwekkende grafmonumenten in een landschappelijk kader. Wat brengt de toekomst? Welke rol kan het kerkhof spelen in het landschapsbeheer? De gidsen gaan op deze thema's in, én op de oorlogsgetuigen hier. Duur 50 minuten.
De aparte papaverwandeling duurt 1 uur. De gids neemt je mee langs indrukwekkende grafmonumenten en langs de zerken van de oorlogs- en burgerslachtoffers uit de De Groote Oorlog
De aparte wandeling van grijs naar groen gaat over beleidskeuzes. Welke rol speelt de begraafplaats in het landschapsbeheer van de stad en hoe evolueert ze van kerkhof naar begraafpark? Bekijk deze omgeving eens vanuit een ander perspectief. Een medewerker van de dienst groenbeheer vertelt je er meer over. Duur 45 minuten.

Praktische info
Parochiekerk Sint-Niklaas
Tereken 3
9100 Sint-Niklaas
Openingsuren: 12u-18u
Gidsbeurten: 14.30u, 15.30u en 16.30u

Gravestone rubbing
De neogotische kerk Sint-Michielskerk (1855-1865) is een ontwerp van de provinciale architecten Ferdinand Berckmans en Eugène Gife. De toren is een restant uit de 16de eeuw. Binnen zijn de glasramen en is het meubilair ontworpen door Jean-Baptiste Bethune. Op het kerkhof bevinden zich mooie graven en familiekelders, o.m. van de adellijke familie Della Faille, die sinds 1651 de titel 'de Waerloos' droeg. Kerk en kerkhof bevinden zich op een oude motte. Kinderen gaan onder begeleiding aan de slag met papier en potlood: ze maken van grafstenen reliëfafdrukken door op het papier het reliëf, en dus de letters en decoraties van de grafsteen, over te nemen.

Praktische info
Sint-Michielskerk en kerkhof
Ferdinand Maesstraat 35
2550 Waarloos
Opengestelde delen: toren niet toegankelijk
Openingsuren: 10.30u-17u
Gidsbeurten: 11u, 12u, 13.30u, 14.30u en 15.30u
Vrij bezoek mogelijk
er is een hellend vlak of lift voorzien
Vertrek/startuur voor kinderen vanaf 6 jaar voor gravestone rubbing: 11u-17u
Duur 15 minuten

Leerlingen gidsen
Rondom de kerk van Meigem ligt het stemmige, ommuurde kerkhof met een aantal markante graven, o.a. van de hand van A. Van Parijs. Het meest beklijvend zijn de grafstenen van de slachtoffers van het bloedbad in de kerk in mei 1940. Jaarlijks trekt sinds 1945 ter verwerking daarvan de Heilig Bloedprocessie door het dorp, met de 7 staties van 'de bloedstortingen van Jezus' (O. Sinia, 1933) als materiële ankers. De gidsbeurten worden uitgevoerd door leerlingen van het Koninklijk Atheneum Erasmus.

Praktische info
Kerkhof Meigem
Pastoriestraat z/n
9800 Meigem
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten: doorlopend
Vrij bezoek mogelijk

Leerlingen gidsen (bis)
Het recent heringerichte kerkhof Vinkt vormt een merkwaardig requiem waar gewone graven (geherpositioneerd achter de kerk), de militaire herdenkingssteen, de individuele graven van burgerslachtoffers, het collectieve monument van de lijdende bevolking en de calvarie met de lijdende Christus met elkaar in dialoog gaan. Dit doordachte concept geeft het verleden in een hedendaagse vormgeving een toekomst. Met gidsbeurten door de leerlingen van het Koninklijk Atheneum Erasmus en een lokale specialist voor detailvragen.

Praktische info
Kerkhof Vinkt
Martelarenplein z/n
9800 Vinkt
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten: doorlopend (gidsbeurten door leerlingen Koninklijk Atheneum Erasmus)

Op pad met expert funerair erfgoed
Het ommuurde kerkhof van Langdorp bevat tal van mooie oude graven van gewone mensen, naast oorlogsgraven uit WO II, miniatuurgraven van kinderen en zogeheten 'aarden bedjes'. Het grenst aan de Demervallei. Het weidse uitzicht op dit uitgestrekte natuurgebied maakt hiervan een mooie stilteplek. De kerkhoven van Wolfsdonk en Langdorp zijn het voorwerp van een herwaarderingsproject. De gidsbeurten worden uitgevoerd door een experte in funerair erfgoed.

Praktische info
Kerkhof Langdorp
Langdorpsesteenweg 299
3201 Langdorp
Openingsuren: 13.30u-18u
Vrij bezoek mogelijk

Terug naar nieuws

varu banner3