AAAContactRSS

corona direct

Ombudsman haalt uit naar begrafenisondernemers

De ombudsman van de verzekeraars haalt in het jaarverslag 2013 uit naar begrafenisondernemers. Volgens de ombudsman bezitten de begrafenisondernemers "een buitensporige macht" als het over uitvaartverzekeringen gaat. De ombudsman stoort zich vooral aan het feit dat de begrafenisondernemers als aanvaardende begunstigde in het contract staan opgenomen. De verzekeringnemer kan dit alleen laten wijzigen met toestemming van de begrafenisondernemer, zo stelt de ombudsman.
Nu zijn de Vlaamse uitvaartondernemers helemaal geen vragende partij om opgenomen te worden in een uitvaartverzekering, zo stelt de Vlaamse beroepsvereniging VARU. De overheid laat echter na om juridische schotten te plaatsen tussen uitvaartverzekeraars en de uitvoerders van de uitvaart, zowel in de praktijk als in de perceptie. Bedrijven die zich uitvaartverzekeraar noemen, zijn vandaag nog altijd in staat om ook de uitvaart zelf uit te voeren. Alsof uw brandverzekeraar uw huis weer terug opbouwt na een brand.
Varu vraagt de overheid al jaren om duidelijkheid te scheppen en een scheiding aan te brengen. Zolang verzekeraars zich mogen blijven profileren als uitvaartspecialisten, zullen de begrafenisondernemers genoodzaakt zijn om zich op te laten nemen in de uitvaartpolis als aanvaardende begunstigde. Dat is de enige zekerheid die ze hebben om te voorkomen dat hun klanten worden ingepikt door een verzekeraar die ook uitvaarten uitvoert. Ook de consument vraagt steeds vaker zelf om de begrafenisondernemer van zijn keuze op te nemen in de polis. VARU vindt het wel opmerkelijk dat nota bene de ombudsman van de verzekeraars dit probleem nu op het bordje van de begrafenisondernemers probeert te schuiven. De verzekeraars zijn hiervan immers zelf de oorzaak.

Terug naar nieuws

varu banner3