AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Funeraire activiteiten op Erfgoeddag

Op zondag 27 april is het erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Deze 14de editie heeft als thema Grenzeloos. Meer dan 500 organisaties voor cultureel erfgoed bieden een waaier van meer dan gratis 700 activiteiten aan. Wij lijsten de activiteiten met een funerair kantje voor je op.

* Rondleiding op het kerkhof van Laken
Epitaaf vzw organiseert een rondleiding op het kerkhof van Laken. Wie rondloopt op dit bijzondere kerkhof merkt dat de intellectuele fine fleur van Brussel vroeger sterk internationaal gekleurd was. De Spaanse La Malibran veroverde de Europese scène maar vond hier haar laatste rustplaats. Chinees diplomaat Lou Tseng Tsjang volgde zijn Belgische eega. En Franse artiesten als Rodin bepaalden mee het uitzicht van de necropool.
Praktisch: Grafmakersatelier Salu, Onze-Lieve-Vrouwvoorplein 16, 1020 Laken
Van 10.30 tot 14 uur in het Nederlands en van 11 tot 14.30 uur in het Frans (duur: 1,5 uur)

* Tentoonstelling Grafmakersatelier Salu
De artistieke en intellectuele elite van Brussel was vanaf de 19e eeuw sterk internationaal gekleurd. Zo werkte Ernest Salu samen met Auguste Rodin aan de beeldhouwwerken aan de Beurs. De collectie in het grafmakersatelier Salu weerspiegelt die buitenlandse aanwezigheid in Brussel. Foto's en souvenirs van reizen naar Italië en andere Europese bestemmingen illustreren die internationale invloed.
Praktisch: Grafmakersatelier Salu, Onze-Lieve-Vrouwvoorplein 16, 1020 Brussel - Laken
Van: 10 tot 17 uur

* Rondleiding Memorial Museum Passchendaele 1917
Tyne Cot is de militaire begraafplaats met het grootste aantal Britse gesneuvelden in de wereld. Er zijn ongeveer 12.000 graven waarvan slechts 4.000 geïdentificeerd. Onder de slachtoffers bevinden zich Vlamingen, Nederlanders, Tsjechen, Zwitsers, Japanners en Amerikanen die gestorven zijn in Britse dienst. Zij staken grenzen over en verlegden grenzen. Kom luisteren naar hun geschiedenis.
Praktisch: Tyne Cot Cemetery, Vijfwegenstraat 1, 8980 Zonnebeke
Doorlopend tussen 10 en 18 uur, gidsbeurt om de 20 min. (duur: ca. 1 uur), laatste gidsbeurt om 17 uur

* Tentoonstelling ‘In de dood is iedereen gelijk’
Lijssenthoek Military Cemetery is de grootste hospitaalbegraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog. Van 1915 tot 1920 was het belangrijkste evacuatiehospitaal van de Ieperboog er gevestigd. Vandaag weerspiegelt de begraafplaats de Grote Oorlog. Tussen de 10.784 graven zijn 30 nationaliteiten broederlijk en grenzeloos naast mekaar terug te vinden. Hun verhalen komen in deze tentoonstelling tot leven. In samenwerking met het Sint-Janscollege Poperinge.
Praktisch: Bezoekerscentrum Lijssenthoek Military Cemetery, Boescheepseweg 35A, 8970 Poperinge
Van 10 tot 18 uur

* Multimediapresentatie  en tentoonstelling rond ’t Oude Grimbacia
In 2010 startte de gemeente Maasmechelen met het ruimen van oude graven te Opgrimbie. Heemkring 't Oude Grimbiaca heeft toen het nog ongeschonden kerkhof vastgelegd op foto en ging op zoek naar verschillende bijbehorende bronnen over de laatste reis: doodsbrieven, bidprentjes, rouwadvertenties ... Je maakt op de tentoonstelling kennis met voormalige inwoners uit Opgrimbie en volgt hun laatste reis. Tijdens de multimediapresentatie staat de nieuwe website 'Digitaal Kerkhof Opgrimbie' van Heemkring 't Oude Grimbiaca centraal. Hierop wordt de laatste reis digitaal in beeld gebracht. Bidprentjes, doodsbrieven, foto's van graven .. werden verzameld, gedigitaliseerd en aan elkaar gelinkt. De website en de zoekmogelijkheden worden gepresenteerd en je kan zelf op zoek gaan naar je voorouders uit Opgrimbie. In samenwerking met de dienst Erfgoed Maasmechelen.
Praktisch: Gemeenschapscentrum Opgrimbie, Hoekstraat 1, 3630 Maasmechelen - Opgrimbie
Doorlopend tussen 10 en 18 uur

* Wandeling Grenzeloos verdriet – Grenzeloze vrede
Tijdens de wandeling maak je kennis met het verloop van de Slag van de Zilveren Helmen op 12 augustus 1914, de eerste veldslag van WO I op Vlaamse bodem. We wandelen langs het slagveld, het Belgische militaire kerkhof, de verschillende oorlogsmonumenten en houden halt bij het voormalige Duitse kerkhof met het 8 m hoge kruis. We houden af en toe halt voor een gedicht, verhaal of ooggetuigenverslag. Cultuurdienst Halen in samenwerking met vzw Haelen 2014.
Praktisch: Belgisch militair kerkhof, hoek Liniestraat en Betserbaan, 3545 Halen
Om 14 uur (ca. 3 km)

banner erfgoeddag

Terug naar nieuws

varu banner3