AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Drukke 'Week van Begraafplaatsen'

Van 24 mei tot 2 juni 2013 wordt voor de elfde maal de Europese Week van de Begraafplaatsen georganiseerd. Inmiddels zijn er zo’n 130 begraafplaatsen uit meer dan 20 Europese landen bij aangesloten. Voor Vlaanderen en Brussel sloegen de twee funeraire verenigingen Epitaaf vzw en vzw Grafzerkje de handen ineen om een uitgebreid programma aan te bieden met rondleidingen, voordrachten en lezingen. Hier is alvast een voorsmaakje. Snel inschrijven is een must! Voor meer info:http://grafzerkje.be/pdf/programma_WBP2013.pdf

Zaterdag 25 mei - Rondleiding begraafplaats Sint-Gillis
De begraafplaats van Sint-Gillis strekt zich uit over een heuvelachtig terrein waar je een prachtig uitzicht hebt over de wijde omgeving. Verspreid over het kerkhof liggen een aantal markante figuren. Vlak naast de begraafplaats bevindt zich het crematorium van Ukkel, gebouwd lang voor er in België gecremeerd mocht worden. Een tijdlang werd er dan ook huisvuil verbrand. Stof genoeg voor een interessante wandeling.

Zondag 26 mei en 2 juni – Rondleiding begraafplaats Mechelen
Mechelen wil het behoud van het funerair erfgoed benadrukken door de belangrijkheid van de begraafplaatsen te belichten. Vanuit cultuur-historisch oogpunt vertellen de grafteksten, graftekens en de symboliek op de graven niet alleen iets over de dodencultuur in het verleden, maar zijn de oude graven ook een bron van informatie over de plaatselijke geschiedenis.

Zondag 2 juni – Themawandeling ’markante vrouwen’ Westerbegraafplaats Gent
Gids An Hernalsteen neemt u mee naar de ‘markante vrouwen’ op het beschermde gedeelte van de Westerbegraafplaats in Gent. Een buitenkansje dus. De rondleiding duurt twee uur en er is plaats voor maximaal 25 deelnemers.

Zaterdag 25 mei tot 2 juni – Rondleiding erekerkhof Meensel – Kiezegem
Een gids van het herdenkingscomité Augustus ’44 neemt u mee voor een rondleiding op het erekerkhof van Meensel – Kiezegem. De wandeling duurt twee uur en is gratis. Wel op voorhand een afspraak maken.

Zaterdag 25 mei, woensdag 29 mei en zondag 2 juni – Fietstocht Brugge
Met de fiets worden de graven van kloosterlingen en andere geestelijken belicht. Verzamelen met eigen fiets aan de Centrale Begraafplaats Brugge. Daar is een deel voorbehouden voor de tientallen kloosterorden en congregaties van de stad, elk met hun specifiek kruis. Ook worden het kerkhof van de abdij van Steenbrugge en het kerkhof van de abdij van Zevenkerken bezocht.

Terug naar nieuws

varu banner3