AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

De ecologische uitvaart

Wil je na je dood ook je ecologische voetafdruk zo beperkt mogelijk houden, dan zijn er vele mogelijkheden. In dit dossier lijsten we ze voor je op. Vraag ernaar bij je lokale begrafenisondernemer.

Natuurbegraafplaats

Echte natuurbegraafplaatsen zoals het Bergerbos in Nederland bestaan (nog) niet in ons land. De gemeente Antwerpen heeft wel een oplossing bedacht met een ‘begraafbos’. Antwerpenaars kunnen de as van hun nabestaanden in een biologisch afbreekbare urne laten begraven in delen van een beukenbos achter begraafplaats ’t Schoonselhof. Er moet wel een concessie worden gekocht voor 25 jaar. In het bos worden geen naamplaatjes of zerken geplaatst. Wie voor deze vorm van uitvaart kiest, gaat dus echt op in de natuur. Het bos is na begraving van de urne ook niet openbaar voor de nabestaanden. Dergelijke bossen zijn ook te vinden in Sint-Niklaas en Scheldewindeke. Er zullen er nog volgen. Sommige bossen zijn toegankelijk met wandelpaden en rustpunten, andere niet.

 

Andere gemeenten hebben weer andere formules, zoals boomgaarden en strooiweilanden of het aankopen van een boom in een bos als herdenking. Informeer bij uw lokale begrafenisondernemer wat de mogelijkheden zijn in uw gemeente.

Ecologische uitvaartondernemer

Begrafenissen Patrick Vanhorenbeke (Sint-Pieters-Woluwe en Anderlecht) raakte bekend met het initiatief om bomen te planten voor elke overledene waarvan ze de uitvaart verzorgen. Partner Tree-Nation plant deze bomen in het Afrikaanse land Niger. Met deze symbolische geste wordt ook tegen ontbossing en verwoestijning gestreden. Bovendien bevordert de herplanting de plaatselijke economie. Ondanks alle voorzorgsmaatregelen zal er altijd CO2 uitgestoten worden bij activiteiten, daarom heeft het bedrijf tevens aan Tree-Nation gevraagd om zijn uitstoot te compenseren door bomen te planten in Nicaragua (Zuid-Amerika).

Vanhorenbeke biedt onder meer een gamma van ecologische uitvaartkisten, volledig bio-afbreekbaar met een vernis die op basis van water is gemaakt. Ze worden gemaakt van zeegras of waterhyacinten en met de hand gevlochten. Waterhyacinten zijn zo invasief als plantensoort dat ze bestreden moeten worden. In dit geval worden ze hergebruikt op een positieve manier.

De energievoorziening in het bedrijf wordt verzorgd door een leverancier die 100%-groene energie voorziet (nl. windmolens, zonne-energie, waterkracht en biomassa). De ondernemer heeft ook een project om zonnepanelen op de burelen in Anderlecht te installeren. Andere belangrijke elementen: het grootste deel van de lampen is vervangen door zuinigere LED-verlichting. Voor vervoer wordt zoveel mogelijk geprobeerd het publieke transport te gebruiken. Als het noodzakelijk is om met de wagen te gaan, dan worden zuinige wagens ingezet. De lijkwagen zal worden uitgerust met een LPG-installatie. Tot slot spaart het bedrijf bij Triodos, één van de duurzaamste banken in de wereld. Het is de missie van deze bank om geld te investeren in de positieve ontwikkeling van sociale, milieuvriendelijke en culturele veranderingen.

http://www.patrickvanhorenbeke.be

Afbreekbare urnes

Heel veel begrafenisondernemers bieden biologisch afbreekbare urnes aan: van natuurlijke klei uiteraard, maar er bestaan ook urnen van gerecycleerd papier die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Dat laatste geldt ook voor urnen die vervaardigd zijn van bamboe. Urnen van jute zijn verstevigd door middel van een kruidengom en zijn 100% biologisch afbreekbaar. Urnen worden ook vervaardigd van een plantaardige polymeer (maïs). Sommige urnen, onder meer bamboe, worden gemaakt in het kader van een sociaal-economisch plan. Met de verkoop van deze urnen worden de economische kansen van een lokale gemeenschap versterkt en het sociaal welzijn op het vlak van gezondheidszorg en onderwijs verbeterd.

Bekijk het allemaal op www.alveus.be

bamboe urne  eco urne  bos urne

Boom planten

Wil je na je overlijden liever een boom achterlaten dan een grafsteen? Dan zijn er twee ecologische alternatieven: de Spiritree en de Bios Urne.

De Bios Urne is een biologisch afbreekbare urn en helpt ons om een traditionele uitvaart om te zetten in een symbolische terugkeer van het leven. De Bios urn is gemaakt van organisch maretiaal (een kokosnootschil) en bevat zaden van een boom. Zodra u de Bios urn begraaft, gaan de zaden ontkiemen en groeien, wat uiteindelijk zal resulteren in een mooie boom. U ontvangt bij de Bios urn een document hoe en waar u de Bios urn het beste kunt gebruiken en plaatsen.

Te koop via www.levennahetleven.nl

De vele design awards bekroonde Spiritree is een biologisch afbreekbare urne die uit twee elementen bestaat. De bovenste helft is van semi-poreus keramiek en bevat kleine gaatje om water door te laten. De onderste helft is gemaakt van klei, zaagsel en veenmos. Bij het planten haalt u de bovenste laag eraf en strooit u de as in een cirkel in de onderste helft. Het midden blijft vrij voor het planten van zaadjes of een jong boompje. Zet de keramische top er terug op, vul het gat in het midden op met aarde en geef water. De witte top blijft in tact totdat de stam van de nieuwe boom groot genoeg is om het keramiek te breken.

Te koop via www.thespiritree.com

 

boom urne   spiritree

Milieuvriendelijke kisten

Heel veel uitvaartondernemers kunnen je verschillende ecologische kisten voorstellen. Wij geven je hier al een overzichtje van de materialen.

Vurenhout. Het bedrijf Eco-kisten verkoopt eerlijke, ambachtelijke kisten van vurenhout. Alle kisten worden gemaakt van ecologisch materiaal. Eventuele tekeningen op de kist worden met de hand in het hout gefreesd. Er zijn verschillende modellen en formaten beschikbaar. Ook in de afwerking is er volop flexibiliteit. Wie een paardengravure op zijn kist wil, kan er houten stijgbeugels bij krijgen als handvaten. Een zeemanskist heeft dan weer handgeknoopte handvaten van touw. Eco-kisten heeft ook een draagbaar, een urne- of condoleancekistje in de aanbieding, in dezelfde eerlijke en pure stijl. De binnenbekleding is van ecologisch katoen, linnen of ruwe zijde.

Meer weten: www.eco-kisten.com

 

Zijn er nog andere mogelijkheden? Natuurlijk: een kist van dennenhout, handmatig door een Poolse coöperatie gemaakt. Dit hout is afkomstig van snelgroeiende pijnbomen, die uitsluitend voor dit doel gekweekt worden. De kist is gemaakt van FSC gecertificeerd hout en wordt geleverd met een interieur van ongebleekt katoen, een wade van watervast ongebleekt katoen en een hoofdkussen gevuld met kapok. Ook in China worden handmatig kisten van pijnbomen gemaakt. Ze bestaat uit een dennenhouten kader bekleed met bamboelatten. Het hout komt van snelgroeiende pijnbomen die uitsluitend voor dit doel gekweekt worden. De bamboe komt van de reuzenbamboe. De kist draagt het Fair Trade keurmerk en is FSC gecertificeerd. Ook deze kist wordt geleverd met een interieur van ongebleekt katoen, een wade van watervast ongebleekt katoen en een hoofdkussen gevuld met kapok.

Een gevlochten mand, met afgeronde vorm, vervaardigd uit pandanusblad, is ook een alternatief. Pandanus, ook wel Wilde Ananas genoemd, is een snel groeiend onkruid dat veel voorkomt in tropische delen van de wereld. De kwaliteit en de degelijkheid van de mand worden gewaarborgd door een sterk bamboe kader en een bodem van massief en vlak bamboe eco board. Deze kist wordt handmatig in Indonesië en China gemaakt en draagt het Fair Trade-label. Ze wordt geleverd met een interieur van ongebleekt katoen, een wade van watervast ongebleekt katoen en een hoofdkussen gevuld met kapok.

 

Een kist vervaardigd uit bananenblad kan ook. Bananenblad is een restproduct uit de landbouw en is een bijna onuitputtelijke grondstof. De kwaliteit en de degelijkheid van de mand worden gewaarborgd door een sterk bamboe of rotan kader en een massief houten bodem. De kist wordt handmatig in Indonesië gemaakt en draagt het Fair Trade-label. Ze wordt geleverd met een interieur van ongebleekt katoen, een wade van watervast ongebleekt katoen en een hoofdkussen gevuld met kapok.

Duurzaam gekweekte bamboe kan ook worden gebruikt voor kisten. De bamboe komt van speciaal voor dit doel aangelegde plantages. De kwaliteit en de degelijkheid van de mand (gevlochten of traditioneel) worden gewaarborgd door een sterk bamboe kader en een bodem van massief en vlak bamboe eco board. Deze kist wordt handmatig in Indonesië en China gemaakt en draagt het Fair Trade-label.

 

Tot slot een kist van wilgentenen met een traditionele vorm. Ook het vlechten gebeurt op traditionele wijze, waardoor deze kist een eenvoudige en natuurlijke uitstraling krijgt. Deze mand heeft een massieve en vlakke bodem.  Zij wordt geleverd met een interieur van ongebleekt katoen, een wade van watervast ongebleekt katoen en een kussen gevuld met kapok.

Al deze kisten kan je bekijken op www.alveus.be

bamboe kist  wilgentenen  dennenhout

 

Lijkwade

Het is toegestaan om begraven of gecremeerd te worden in een lijkwade. De wade is een rechthoekige doek die om de overledene heen gewikkeld word. Speciale wensen voor ecologische materialen zijn mogelijk. Er zijn wades gemaakt van linnen, katoen, canvas en zijde. Overleg echter eerst met je begrafenisondernemer over de mogelijkheden. De wet schrijft voor dat er alleen natuurlijke materialen mogen worden gebruikt, maar de stof moet aan bepaalde normen voldoen op het gebied van doorlaatbaarheid voor bijvoorbeeld water en zuurstof, de treksterkte, krimpen, scheuren en de afbreekbaarheid waarbij geen schadelijke stoffen mogen vrijkomen.

Om een idee te vormen, bekijk www.wikkelgoed.nl

Ecologisch vervoer

In Nederland vervoeren ze lijkkisten in bussen, caravans, op boerenkarren en zelfs op de fiets. Voor ons land geldt een andere regeling. Het Vlaams decreet op de lijkbezorging schrijft expliciet voor dat het vervoer moet plaatsvinden met een vervoermiddel dat speciaal hiertoe uitgerust is, zoals een lijkwagen. Betreft het een zeer korte afstand dan kan de kist eventueel worden gedragen naar de kerk of de begraafplaats of met een rouwkoets worden vervoerd. Het belangrijkste is dat het vervoer op een ‘passende wijze’ gebeurt.

Andere zaken waar je aan kan denken om de ecologische voetafdruk van een uitvaart te verminderen zijn: organiseer een koffietafel op wandelafstand van de begrafenis en de kerk, laat familie en vrienden carpoolen of met het openbaar vervoer komen, of regel een milieuvriendelijke bus waarin iedereen opstapt.

 

Koffietafel

Het is helemaal niet vreemd om alleen voor biologische producten op de koffietafel te kiezen. Je kan zelfs vragen om deze producten alleen lokaal aan te kopen, zodat ook hier weer vervuilende kilometers worden uitgespaard. Ook de borden, bekers, bestek en dergelijke kunnen van biologisch afbreekbare producten zijn gemaakt.

Rouwdrukwerk

Ook drukkers gebruiken FSC-papier en milieuvriendelijke inkten. De begrafenisondernemer kan je hierover informeren. Wat ook mogelijk is: het internet gebruiken en online een rouwkaart sturen, een rouwregister openen en een bedankingsmail (bidprentje) sturen. Uitvaartondernemers bieden deze dienst ook aan via een afgeschermd gedeelte van hun eigen website.

 

Bloemen

Biologisch geteelde bloemen zijn een mogelijkheid om kransen en rouwboeketten van te maken. Je kan ook bloemen laten zaaien als herinnering. Geef de bezoekers na de uitvaart een zakje biologisch bloemzaad mee.

Terug naar dossiers

varu banner3