AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Open Monumentendag

Op zondag 9 september 2012 viert Vlaanderen voor de 24ste keer Open Monumentendag. Dit jaar staat Open Monumentendag helemaal in het teken van cultuur met grote én kleine c. ‘Muziek, woord en beeld’ is de leidraad. Zo belanden we in erfgoedpareltjes waar kunst en cultuur werden gecreëerd en beleefd. Maar liefst 197 gemeenten nemen deel en samen organiseren ze 460 activiteiten. De funeraire insteek dit jaar? Ook kunstenaars belanden uiteindelijk op het kerkhof. Hier is onze funeraire selectie van de activiteiten.

Schrijvers- en dichterswandeling
Onder het motto ‘Dichters, wij groeten U!’ wordt een rondleiding gegeven langs graven van dichters en schrijvers op de begraafplaats Schoonselhof in Antwerpen. De dames van de Academie voor Woord en Beeld van Hoboken vergasten je op poëzie.

Praktische info
Begraafplaats Schoonselhof: hoofdingang Krijgsbaan/Sint-Bernardsesteenweg
2000 Antwerpen
Vertrek/startuur: 10u en 14u
Duur: 2u
Reserveren noodzakelijk
vzw Grafzerkje, Jacques Buermans
03 829 16 03
jacques.buermans@scarlet.be
Reserveren mogelijk tot 07/09/2012

Wandeling kunstenaarsgraven
De Brugse begraafplaats is ook voor veel lokale schrijvers, schilders, architecten en muzikanten hun laatste rustplaats. Op de prachtige Centrale Begraafplaats in staan indrukwekkende monumenten, maar waar liggen de kunstenaars? Een gids doet het verhaal.

Praktische info
Ingangsgebouw Begraafplaats, Kleine Kerkhofstraat 62
8000 Brugge
Vertrek/startuur: 10.30u
Duur: 1.30u
Afstand: 1,5km
Reserveren noodzakelijk
050 47 23 24

Poëzie en stemmige muziek
De Duitse militaire begraafplaats in Hooglede kreeg dit jaar een fikse opknapbeurt. De laatste rustplaats van meer dan 8000 gesneuvelden uit WO I is in ere hersteld en wordt op Open Monumentendag in de kijker gezet. Met poëzie en stemmige muziek herdenken we de slachtoffers en brengen we de simpele maar waardevolle boodschap: 'Nooit meer oorlog'.

Praktische info
Beverenstraat z/n
8830 Hooglede
Openingsuren: 10u-18u
Vrij bezoek mogelijk

In Memoriam voor kinderen
Ouders en een tweelingbroertje vertellen hoe ze het verlies van hun zoon en broer proberen te verwerken. Een bijzondere productie van HETPALEIS en Hanneke Paauwe, op een bijzondere plek: het oud kerkhof van Hasselt.

Praktische info
Kempische Steenweg (t.h.v. nr. 89)
3500 Hasselt
Vertrek/startuur: 17u
Duur: ca. 1u
Dit is een kindvriendelijke activiteit vanaf 9 jaar

Leerlingen geven gidsbeurten
Het kerkhof van Deurle telt een aantal kunstenaarsgraven. Vooraan ligt Xavier De Cock onder een opvallende grafsteen. Verder vinden we hier de toneelschrijver Gaston Martens, de schilderes Jenny Montigny, een mooi trio pleurants van George Minne en het imposante graf van Gust De Smet met een beeldhouwwerk van Constant Permeke. Het dorpsgezicht met de kerk en haar kerkhof is trouwens een veelgeschilderd onderwerp.

Praktische info
Dorpsstraat z/n
9831 Deurle
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten: doorlopend (gidsbeurten door de leerlingen van het Koninklijk Atheneum Erasmus Deinze)
Vrij bezoek mogelijk

Leerlingen geven gidsbeurten (bis)
Op dit kerkhof in Sint-Martens-Latem liggen zowel Albijn Van Den Abeele, die de eerste Latemse schildersgroep aantrok, als de grote beeldhouwer George Minne. De witgekalkte hallenkerk is het visuele symbool van Sint-Martens-Latem. Binnen valt een altaarschilderij van Gustaaf Van De Woestijne op. De preekstoel van 1771 heeft een indrukwekkende dubbele trap. De kerk werd vaak geschilderd door de Latemse groep. De kerk is pas gerenoveerd.

Praktische info
Dorp z/n
9830 Sint-Martens-Latem
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten: doorlopend (gidsbeurten door de leerlingen van het Koninklijk Atheneum Deinze)

Prominenten van Tereken
Het kerkhof op Tereken werd in 1878 in gebruik genomen. Prominente families uit Sint-Niklaas richtten er vaak prachtige grafmonumenten op. Je vindt er bescheiden en monumentale graven van kunstenaars, stichters en vooraanstaande leden van diverse kunst- en cultuurverenigingen, en graven gemaakt door vooraanstaande kunstenaars.

Praktische info
Tereken z/n
9100 Sint-Niklaas
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten: 10.30u, 14u en 16u
Vrij bezoek mogelijk

Zang in winnaar Monumentenprijs
De in 1938 ontwijde Sint-Rochuskerk van Ulbeek op het beschermde dorpsplein is sinds kort gerestaureerd, nadat ze een tijd met sloping was bedreigd. Dit is nu de eerste overdekte begraafplaats in ons land. In de kerk bevinden zich ook de resten van een romaanse en gotische voorganger die bij archeologisch onderzoek werden blootgelegd. De voormalige kerk is winnaar van de Vlaamse Monumentenprijs 2012. Activiteit op zondag: het Amarylliskoor zint a capella.

Praktische info
Ulbeekstraat z/n
3832 Ulbeek
Openingsuren: 10u-18u
Gidsbeurten: doorlopend
Vrij bezoek mogelijk

campagnebeeld open monumentendag

Terug naar nieuws

varu banner3