AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Helden op het kerkhof

Op zondag 22 april vindt in heel Vlaanderen en Brussel de 12e editie van Erfgoeddag plaats. Het is nu al een recordeditie: meer dan 500 organisaties – waaronder musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, kerkfabrieken, socioculturele verenigingen, brandweerkorpsen en tal van andere deelnemers – presenteren een veelkleurige waaier van meer dan 800 activiteiten. Het thema dit jaar is ‘Helden’. Natuurlijk liggen heel veel helden inmiddels op het kerkhof. Vandaar deze funeraire selectie:

* Stad Antwerpen organiseert een rondleiding: ‘Schoonselhof in tien heldenmo(nu)menten     Gefocust wordt op de rustplaatsen van diverse helden: militairen, vliegpioniers, voorvechters voor het stemrecht en sociale rechten, brandweermannen. Een geleide wandeling voert je langs verschillende ereperken die elk een schat aan Antwerpse geschiedenis verbergen.
Waar: Groen en Begraafplaatsen, Krijgsbaan, 2660 Hoboken
Reservatie op voorhand! Per e-mail jacques.buermans@scarlet.be, tel. 03 829 16 03
maximum 175 plaatsen
Wanneer: doorlopend tussen 10 en 17 uur, elk uur start een rondleiding (duur: 1 uur)

* Cultuurraad Hoboken zette een wandeling uit langs ‘doodgewone helden’
Via de grafzerken op het oude kerkhof rond (en in) de O.L.Vrouwkerk brengen we vandaag het verhaal van onze doodgewone 'helden' weer tot leven. Zo herinneren we aan de daden van politici, soldaten en vooral doodgewone mensen. We bezoeken op de wandeling ook de begraafplaats aan de Sint-Bernardsesteenweg, die net voor WOI in gebruik werd genomen.
Waar: Kerkhof OLVrouwkerk – Begraafplaats, Kioskplaats - Sint-Bernardsesteenweg
2660 Antwerpen - Hoboken
Wanneer: rondleiding kerk en kerkhof om 13.30, 15 en 16.30 uur, rondleiding begraafplaats om 10, 11.30, 13.30 en 15.30 uur

* Instituut voor Veteranen - Nationaal Instituut voor Oorlogsinvaliden, Oud-Strijders en Oorlogsslachtoffers zijn actief in De Panne en Adinkerke met de rondleiding: graven en eretekens
In De Panne (evenals in Adinkerke) liggen er - tussen hun strijdmakkers - vier helden uit de Eerste Wereldoorlog begraven die elk een bijzonder ereteken hebben ontvangen: het Kruis van Ridder in de Leopoldsorde. Tijdens een wandeling ontdek je aan het graf van deze helden hun verhaal. Je krijgt heel wat uitleg, zowel over eretekens als over geschiedenis van de militaire begraafplaats zelf.
Waar: Militaire begraafplaats De Panne, Kerkstraat 69, 8660 De Panne
Wanneer: om 10 uur (duur circa 1,5 uur)
Waar: Militaire begraafplaats Adinkerke, Heldenweg, 8660 De Panne - Adinkerke
 Wanneer: om 14.30 uur (duur circa 1,5 uur)
   
* Op de Centrale Stedelijke begraafplaats Lokeren krijg je een rondleiding over heldenplekken
Kunsthistorica Anne-Mie Havermans gaat dieper in op de geschiedenis van de graven en grafmonumenten van 'helden'. Dat zijn in Lokeren personen die in oorlogs- of andere problematische omstandigheden blijk gaven van moed en durf. Ook mensen die zich op de een of andere manier verdienstelijk maakten voor de samenleving komen aan bod. Stof voor heel wat verhalen en herinneringen!
Waar: Centrale Stedelijke begraafplaats Lokeren, Bleekmeersstraat 53, 9160 Lokeren
Wanneer: om 10.30 en 14 uur

* Academie voor het Leuvens dialect geeft een met dialect gespekte rondleiding Helden op het kerkhof
Op het stadskerkhof van Leuven zoeken we naar sporen en herinneringen van helden en heldinnen uit alle lagen van de samenleving. Verhalen over het leven en de heldendaden van wetenschappers, militairen, weerstanders, sporticonen en vele anderen passeren de revue. De gids brengt ze terug tot leven door zijn geanimeerd relaas in het Leuvens dialect.
Waar: Stedelijke begraafplaats, Kerkhofdreef 7, 3001 Leuven
Wanneer: om 10, 11, 14, 15 en 16 uur (duur: 45 min.)

* Koninklijk Atheneum Roeselare - Campus Tant zoekt in een rondleiding naar ‘Foutief herdachte helden en een vergeten held’
Gesneuvelde helden worden herdacht, maar niet altijd op de juiste manier: de ene verzetsstrijder krijgt een erkenning op zijn graf, de andere niet en, logisch gevolg, wordt zo vergeten. De leerlingen vergeleken het schoolarchief met dat van het leger. Hun verrassende onderzoeksresultaten ontdek je in een wandeling op de begraafplaats die deze fouten rechtzet, als eerbetoon aan de voorgangers.
Waar: Oude Stedelijke Begraafplaats / Roeselaars oorlogsmonument op erebegraafplaats, Blekerijstraat, 8800 Roeselare
Wanneer: om 10, 10.30, 11, 11.30, 14, 14.30, 15, 15.30, 16, 16.30 en 17 uur

helden

Terug naar nieuws

varu banner3