AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Uitvaartverzekeringen

Is een uitvaartverzekering wel zinvol?

Uitvaartverzekeraars willen natuurlijk iedereen zijn of haar uitvaart laten vastleggen. Liefst zo vroeg mogelijk, want dan worden er lange tijd premies betaald. Dat is gunstig voor de verzekeringsmaatschappij. U bent ondertussen gerust dat uw nabestaanden niet voor de kosten van de uitvaart moeten opdraaien.

De praktijk is toch wat anders. Uw uitvaart wordt uiteindelijk niet door uw nabestaanden betaald, maar door uw nalatenschap. Die bevat meestal voldoende middelen, zonder dat u het zelf beseft, voor uw afscheid. Een uitvaartverzekering of geld wegzetten op een speciale uitvaartrekening is dan overbodig.

Het verzekeren van de kosten van uw uitvaart heeft ook niets te maken met het regelen van uw uitvaart. Nadenken over uw uitvaartwensen is zinvol, uw uitvaart vooraf regelen niet altijd. Het afscheid is er voor hen die achterblijven, niet voor uzelf. Het is goed om met uw naasten te praten over hoe uw uitvaart er in grote lijnen mag uitzien. De hoofdkeuzes vastleggen, zoals cremeren of begraven, kerkelijke of burgerlijke plechtigheid, enz. is en goede zaak. Laat de details over aan de achterblijvers. Het invullen van deze keuzes is een deel van het rouwproces. Het zal uw nabestaanden deugd doen als ze kunnen nadenken over wie u was en wat u belangrijk vond. Als u uw uitvaart vastlegt tot in de details, dan is er geen marge meer voor persoonlijke bijdrages van uw geliefden.

Laat u dus niet misleiden. Meestal hebt u geen uitvaartvoorzorgplan nodig. Als u toch iets op papier wil, laat u dan adviseren door een neutrale uitvaartondernemer.

Als na een overlijden blijkt dat er toch een uitvaartverzekering bestaat, dan mag u altijd zelf kiezen wie de uitvaart verzorgt. Zelfs al krijgt u een naam of een lijst met begrafenisondernemers van de verzekeraar, dan hoeft u daar niets mee te doen. Als de verzekeraar uw eigen keuze 'te duur' vindt of 'te ver weg' of 'onbekend', of wat dan ook, dan hoeft u zich daar niets van aan te trekken. Laat u niet beïnvloeden, u heeft recht op uw vrije keuze van uitvaartondernemer. Dat laatste geldt ook voor ziekenhuizen, homes of andere zorginstellingen, die ongetwijfeld behulpzaam zijn bij het regelen van een uitvaartondernemer. Niet nodig, u kiest immers zelf uw uitvaartondernemer en niemand anders.

Terug naar dossiers

varu banner3