AAAContactRSS

corona direct

Testament

Wie overlijdt zonder een testament te hebben gemaakt, laat zijn bezittingen automatisch na aan de wettelijke erfgenamen. Zijn er geen erfgenamen meer te vinden, dan gaat de Staat met uw zuur verdiende centjes en andere spulletjes aan de haal.

Wie dat wil voorkomen, kan een laatste wilsbeschikking opmaken. Wat u ook in uw testament vermeldt, de wettige erfgenamen krijgen altijd hun deel. Ouders kunnen hun eigen kinderen bijvoorbeeld niet onterven.

testament in omslagHet eenvoudigste en goedkoopste is het eigenhandig geschreven testament, ook wel onderhands testament genoemd. Het mag op elk papier en in elke taal worden geschreven, zolang het maar door uzelf geschreven, gedagtekend en ondertekend is. Typen mag dus niet, het door iemand anders laten schrijven evenmin. Vergeet ook vooral de datum niet, alleen dan is het testament rechtsgeldig. Zorg dat de inhoud van het testament niets aan duidelijkheid te wensen over laat. Bedenk dat u het zelf niet meer kan toelichten. Familieruzies ontstaan over de kleinste dingen, vooral als het over geld gaat.

Om verwarring of dubbelzinnige interpretaties te vermijden, is een openbaar of notarieel testament een oplossing. Dit  is een notariële akte die u laat opstellen bij de notaris. U dicteert uw wensen, de notaris schrijft het op en laat het ondertekenen door uzelf, twee getuigen en de notaris(sen) zelf. Alle regelingen die u treft, zijn dan zeker rechtsgeldig. De notaris houdt uw testament netjes bij en registreert het in het Centraal Register van Testamenten (CRT).

Het is altijd verstandig om een familielid of een vertrouwenspersoon te vertellen dat u een testament heeft gemaakt en waar het is opgeborgen. Het voordeel van een testament bij de notaris is dat het niet vernietigd kan worden door achterblijvers die zich benadeeld voelen.

Er zijn nog vele andere mogelijkheden voor het opstellen van een testament, zoals een internationaal testament of een contractuele erfstelling. Er zijn allerhande regelingen, ook op voorhand, om geld of goederen weg te schenken, zodat de successierechten beperkt blijven. Wie geen familie meer heeft, kan zijn geld en bezittingen nalaten aan allerlei goede doelen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat een afspraak met een specialist zeker het overwegen waard is.

Belangrijk: u kan uw testament altijd wijzigen of zelfs laten vernietigen. U zit er niet aan vast.
U vindt meer informatie en adressen op www.notaris.be.

Terug naar dossiers

varu banner3