AAAContactRSS

corona direct

Doodskisten

Fair Trade kisten
Het bedrijf voor doodskisten op basis van eerlijke handel is: GreenCoffins uit het Nederlandse Katwijk. Het is het enige gecertificeerde bedrijf door de World Fair Trade Organisation. De kisten zijn gemaakt van ecologisch verantwoord geteelde gewassen, zoals bamboe, bananenblad, wilgenteen, wilde ananas en pijnbomen. Ze zijn traditioneel vormgegeven, maar bestaan uit grof of fijn gevlochten panelen met een stevige bodem. De kisten zijn ook volledig biologisch afbreekbaar. Bij verbranding komen evenmin schadelijke stoffen vrij. De prijzen zijn in het kader van eerlijke handel ook bewust laag gehouden: ze schommelen tussen de 700 en 1.000 euro. GreenCoffins biedt ook een collectie urnen aan, ze zijn gevlochten van dezelfde natuurlijke materialen. Van binnen zijn ze bekleed met ongebleekt, watervast katoen. Meer weten: www.greencoffins.nl

Funeral Art

funeral art

Funeral Art uit Perk brengt een innovatief uitvaartconcept op de markt: unieke, met de hand gemaakte en beschilderde kunstzinnige doodskisten, urnen en bijpassend herinneringsmateriaal: medelevendoos, foto, brieven, herdenkingskaarten en herinneringsschilderij. Funeral Art heeft een standaard portfolio aan kisten. Drie verschillende modellen rond drie thema’s: bloemen, dieren en muziekinstrumenten. Elk model blijft wel uniek want steeds met de hand gemaakt en beschilderd. Deze portfolio producten zijn onmiddellijk beschikbaar. Het is ook mogelijk om een exclusief concept te laten ontwikkelen. Na een persoonlijk gesprek tussen de kunstenaar en de betrokkenen gaat de artiest aan het werk en maakt een schets. Na goedkeuring van de schets kan een kist geleverd worden in drie dagen. Wat kost het? Gemiddeld tussen de 1.800 en 2.500 euro voor een geheelconcept (kist, urne, schilderij, foto en medelevendoos ). Meer informatie op www.funeralart.be

 

 

Biljarttafel

biljartkist

 

 

 

 

 

Een doodskist in de vorm van een biljarttafel of contrabas? Het Nederlandse bedrijf P. Van Wijk & Zoon maakt het en biedt het ook aan op de Belgische markt. Van Wijk is zeker geen nieuwkomer in de uitvaartsector, het bedrijf bestaat al 85 jaar. Het assortiment is het meest uitgebreide van West-Europa, claimen ze zelf. Het aanbod bestaat uit acht ontwerplijnen met meer dan 90 unieke modellen. Eigen ontwerpen kunnen natuurlijk ook. De kisten worden stuk voor stuk handmatig vervaardigd. Niet zomaar van losse planken. Van Wijk laat hele boomstammen leveren, zodat de tekening van het hout in de planken doorloopt en de kleur overal egaal is. Peter van Wijk junior is de man achter de eigenzinnige lijn in designkisten, zoals een contrabas, vis, ark of sarcofaag. Het bedrijf werkt ook in deze lijn volgens de toegestane normen, zelfs de Vlaamse. De alternatieve kisten bevinden zich in de hogere prijsklasse. Ze kunnen binnen 48 uur worden geleverd. Begrafenisondernemers uit Vlaanderen kunnen bellen,  mailen, faxen en zelfs online kisten bestellen: 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar.
Meer informatie: www.pvanwijk.nl

Doe-het-zelfkist

capulus
Capulus Uitvaartkisten heeft ook in Vlaanderen de Doe-het zelfkist gelanceerd, te bestellen op internet en binnen 24 uur als bouwpakket geleverd. De eenvoudige kist is gemaakt van panelen van populieren multiplex. De binnenkleding is van natuurlijk katoen en moet met punaises worden vastgezet. Kussen en dekentje worden meegeleverd. Alles wat nodig is om de kist te bouwen, zit bij het bouwpakket: allerhande schroeven, handgrepen, waterdicht papier, koord en punaises. Veel gereedschap is niet nodig om de kist in elkaar te zetten: slechts een kruiskopschroevendraaier en steeksleutel 10. De bijgeleverde handleiding is in ieder geval al veel beter dan die van Ikea, tot in detail wordt uitgelegd hoe de kist in elkaar gezet moet worden. Voor leken is het in twintig minuten te doen.De prijs voor particulieren bedraagt: 395 euro.

Suikerriet
Vademus introduceert gepersonaliseerde doodskisten. Alweer één, denkt u misschien, maar deze kisten zijn wel degelijk bijzonder. Ze zijn namelijk gemaakt van een nieuw en milieuvriendelijk materiaal: enviroboard. Een Vademus doodskist bestaat voor 97% uit gerecycleerd materiaal. Het belangrijkste onderdeel van deze kist is enviroboard. Het voornaamste ingrediënt van enviroboard is afval van suikerriet. Dit afval wordt geperst tussen twee liners en zo ontstaat een ultralicht maar ook ultrasterk plaatmateriaal. De liners zijn vervaardigd uit 92% gerecycleerd papier en 8% nieuw, FSC-gecertificeerd papier. Voor de verlijming van de uitvaartkist wordt gebruik gemaakt van lijm gebaseerd op de grondstof maïs. Voor een Vademus uitvaartkist is 300 gram lijm nodig. Nu zeggen dit soort cijfertjes niet zoveel, dus maakt het bedrijf de vergelijking met bijvoorbeeld een doodskist gemaakt van MDF. Lijkkisten van MDF kennen een productieproces waarbij formaldehydehars de belangrijkste basis vormt voor het eindproduct. Uiteindelijk wordt voor een MDF uitvaartkist 3,2 kilo van deze lijm gebruikt. De productie van een MDF kist veroorzaakt dan ook twee keer zoveel broeikasgas als de productie van een enviroboard uitvaartkist. Het maken van een plaat die gebruikt wordt voor een MDF uitvaartkist produceert 33 kilo CO2 in de atmosfeer. Bij het maken van een plaat voor een Vademus uitvaarkist is dat 13 kilo CO2. Gedurende een crematie stoten MDF uitvaartkisten twee keer zoveel emissies uit in vergelijking met een Vademus uitvaartkist. Onafhankelijke testen hebben uitgewezen dat MDF uitvaartkisten ook 213% meer verontreinigde stoffen uitstoten dan kisten van enviroboard.
Meer info: www.vademusbelgie.be

 lifeart    lifeart

 

Terug naar dossiers

varu banner3