AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Geen laatste wensen in het weekend

Het uitvoeren van de laatste wens van de overledene blijkt vooral problematisch in het weekend. Het is dan namelijk onmogelijk om toegang te krijgen tot de wettelijk vastgelegde wilsbeschikking in het Rijksregister. De Vlaamse beroepsvereniging van begrafenisondernemers Varu vraagt om het Rijksregister 24 uur per dag, 7 dagen per week te kunnen raadplegen.

Meer en meer worden begrafenisondernemers geconfronteerd met een wilsbeschikking die anders is dan de wens van de familie. Het spreekt voor zich dat de wens van de overledene voorrang krijgt. Toegang tot het systeem waarin deze wilsbeschikking is opgenomen, het Rijksregister, is niet altijd mogelijk op het ogenblik dat dit echt nodig is.

Steeds meer uitvaarten worden besproken in het weekend. Bij het organiseren van een uitvaart op vrijdagavond is al geen inzage meer mogelijk in het Rijksregister. Dat kan pas op maandagochtend. Op dat tijdstip is echter alles voor de uitvaart al geregeld. Het terugschroeven of reorganiseren van een uitvaart brengt niet alleen nodeloze kosten met zich mee, maar is ook emotioneel een zware dobber voor de families.

Varu heeft daarom het kabinet Bourgeois, dat immers verantwoordelijk is voor het decreet op de lijkbezorging in Vlaanderen, dringend gevraagd om het systeem te herbekijken en op federaal niveau toegang te krijgen tot het Rijksregister om de laatste wil te kunnen raadplegen.

Terug naar nieuws

varu banner3