AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Week van de begraafplaatsen

Steeds meer gemeenten nemen deel aan de Week van de Begraafplaatsen. Ook de activiteiten zijn veel meer gevarieerd. Naast gegidste wandelingen op begraafplaatsen, leveren ook toneelspelers, biologen, dichters en muzikanten hun bijdrage. Hieronder alvast een greep uit de activiteiten van zaterdag 29 mei tot en met zondag 6 juni. Voor de meeste is vooraf inschrijven noodzakelijk.

* Op 28, 29 en 30 mei wordt in Sint-Amandsberg een openluchttoneel opgevoerd onder de titel 'Het Campo Santo herleeft'. Bekende en minder bekende figuren die er begraven liggen worden ten tonele gevoerd en brengen hun levensperiode in herinnering.
* Op zaterdag 29 mei neemt stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen u mee voor een avondwandeling op het St-Fredeganduskerkhof van Deurne. Afspraak om 19.30 uur.
* Schoonselhof heeft als parkbegraafplaats ook een onvermoede waarde als natuurgebied, die zich openbaart tijdens een rondgang met bioloog Erik Molenaar op woensdag 2 juni.
* Kluisbergen laat het initiatief aan de bezoeker met de tentoonstelling 'Het kerkhof vertelt'. Op vier begraafplaatsen brengen borden met tekst en foto's de levensverhalen van notabelen en andere dorpsbewoners.
* Het Gitschotelbuurschap van Borgerhout brengt in een tentoonstelling Het Laatste Transport de geschiedenis van het lijktransport op 5 en 6 juni.
* In en rondom het dienstgebouw van het crematorium op begraafplaats Heimolen (Sint-Niklaas) worden werken van beeldhouwers Jean-Pierre Serverius en Luc Heirbaut tentoongesteld. Beide beeldhouwers zullen op zondag 30 mei om  11 uur aanwezig zijn om tijdens de receptie meer uitleg te verschaffen over hun beeldhouwwerken. De beelden zullen een hele week blijven staan.
* De foto-tentoonstelling 'metamorphosis' toont de poëtische schoonheid van oude begraafplaatsen, op 2, 5 en 6 juni 2010 in het Afscheidscentrum van de Westerbegraafplaats in Gent.
* Op zaterdag 5 juni wordt vanaf 19.30 uur een 'schemervoordracht' georganiseerd op begraafplaats Tereken in Sint-Niklaas. Dichters Piet Brak, Silvy Marie, Tjen Pauwels, Frank Pollet, Lies Van Gasse en Norbert De Beule zullen elk op verschillende plaatsen op het oude deel van de begraafplaats gedichten voordragen. Bezoekers worden met olielampen of kaarsen naar de verschillende dichters geleid. Het parcours eindigt op het rondpunt waar de bezoekers een drankje aangeboden wordt en de dichters samen een voordracht zullen houden.

De funeraire erfgoedverenigingen Epitaaf en Grafzerkje hebben een compleet overzicht staan op:  http://www.epitaaf.org/weekbegraafplaatsen2010.html

Terug naar nieuws

varu banner3