AAAContactRSS

corona direct

Grafkunst op Erfgoeddag

Fake is het thema van de 10de Erfgoeddag op zondag 25 april in heel Vlaanderen en Brussel. Het woord ‘fake’ betekent bedrog, namaak of misleiding. Maar liefst 400 organisaties halen met zo’n 600 activiteiten de leugendetector boven. Een funeraire selectie uit het aanbod op zondag.

Oostvleteren: De Vleterse erfgoedspelers nodigen je uit om nader kennis te maken met de ‘versteende’ geschiedenis van de begraafplaats van Oostvleteren. Het kerkhof bevat niet alleen waardevolle informatie voor genealogen, maar vele graven geven vaak ook een merkwaardig verhaal prijs. Er is een doorlopende tentoonstelling in de Sint-Amatuskerk van 14 tot 18 uur. De geleide kerkhofwandelingen vertrekken vanuit de Sint-Amatuskerk om 14, 15 en 16 uur.

Deurne: Vanuit het Turninum Volksmuseum Deurne worden geleide wandelingen ingericht naar het St.Fredegandusbegraafpark met speciale aandacht voor de bombastische 19e eeuwse grafmunumenten in neostijlen. In het museum zelf is er een permanente tentoonstelling van grafornamenten uit deze periode en bijhorende parafernalia. Het museum is open tussen 10 en 18 uur, de wandeling starten om 10.30, 11.30, 13.30, 15 en 16 uur    

Brussel – Laken: Het Museum voor Grafkunst richt de schijnwerper op ‘modelboeken’ met prototypes van graven en decoraties. Vanaf de 19de eeuw konden nabestaanden zo kiezen uit een gamma van beelden die uitdrukking gaven aan de 'unieke' gevoelens van smart, trouw en liefde. De industrialisatie en de ermee gepaard gaande serieproductie, ook in de grafkunst, lijkt een aantasting van de artistieke creatie maar… ligt ook aan de basis van een democratisering in de funeraire cultuur. Epitaaf stelt deze modelboeken en catalogi tentoon en linkt deze aan realisaties van het atelier Salu. De tentoonstelling ‘Catalogi van Liefde en Smart’ is doorlopend open tussen 10 en 18 uur.    

Meer activiteiten op www.erfgoeddag.be

erfgoeddag campagnebeeld

 

Terug naar nieuws

varu banner3