AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Nazorg

Het verlies van een dierbare kan heftige emotionele en lichamelijke reacties oproepen. Het ontbreken van gevoelens is echter even normaal. Volgens de omgeving, of het nu om hulpverleners of allerhande literatuur gaat, moet een rouwproces uit verschillende fasen bestaan.

Uit de praktijk blijkt dat ‘normale rouw’ helemaal niet bestaat en eigenlijk is dat maar goed ook. Niemand kan immers voor een ander bepalen welke gevoelens gepast zijn. Dit betekent echter niet dat rouwen nooit problematisch is.
De samenleving verwacht namelijk al snel dat u zowel het verdriet als het leven van alledag aankan. Zo eenvoudig is dat niet. Een luisterend oor, herkenning en ondersteuning van familie en vrienden kunnen een duwtje in de goede richting geven. Krijgt u weinig gehoor in uw directe omgeving, en helaas is dat vandaag de dag meer en meer het geval, kijk dan of er een lotgenotengroep of vrijwilligersgroep in uw gemeente is. U vindt ze via www.rouwzorgvlaanderen.be. Wie zijn rouw als te langdurig ervaart, of zich geen raad weet met de intensiteit van zijn gevoelens doet er goed aan om hulp te zoeken. Praat erover met uw huisarts, hij kan u doorverwijzen naar een professionele hulpverlener. 

De Vlaming Guillaume Van der Stichelen heeft bij het verlies van zijn 21-jarige zoon zijn persoonlijke ervaringen gedeeld met de krant De Standaard. Zijn getuigenis leest u hier via deze link: 

http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=6K39TJGS

 

rouwen

Snel regelen

Na enkele weken

varu banner3