AAAContactRSS

corona direct

Erfgoeddag op 24 april: reserveer nu al

Op zondag 24 april is het weer Erfgoeddag. Een hele dag lang kun je in heel Vlaanderen en Brussel terecht voor een fantastisch en veelzijdig erfgoedaanbod. Je gastheren zijn onder andere musea, archieven, erfgoedbibliotheken, heemkundige kringen, maar ook begrafenisondernemers en funeraire specialisten. We maken een funeraire selectie uit het enorme aanbod. Vergeet vooral niet tijdig te reserveren bij heel wat van deze activiteiten.
Alle info op: www.erfgoeddag.be. Daar vind je ook een handige app om te downloaden.

Rituelen in de Rupelstreek
Heemkring Heymissen bezit een schat aan documenten rond geboortes en overlijdens in de Rupelstreek. Op basis van geboorteaankondigingen, overlijdensaktes, doodsprentjes, en een bijzondere collectie van een lokale begrafenisondernemer, werd een tentoonstelling gecreëerd die de rituelen van geboorte en overlijden in de Rupelregio in de kijker zet.
Heemkundige kring Heymissen v.z.w: 10 tot 18 uur.
Sint-Bernardusabdij 4
2620 Hemiksem

De kist en het groeten – anno 2016 – Mechelen
Wakes, rozenkransen, de kisting, het groeten van de kist, het groeten van de familie ... 'Doodgewoon... een andere uitvaart' (www.dood-gewoon.be) probeert veel van die oude rituelen bij een uitvaart nieuw leven in te blazen. We geven uitleg bij onze aanpak en gaan samen met jou en de ambachtelijke makers op zoek naar nieuwe rituelen. Benieuwd naar jouw suggesties!
Magdalenakerk: 10 tot 18 uur
Schaarstraat z/n
8000 Brugge

Rituelen van de dood: Eeklo
De dood is een onvermijdelijk aspect van het leven. Om het verdriet dat hier vaak mee gepaard gaat te kunnen verwerken heeft de mens doorheen de eeuwen rituelen ontwikkeld. De ganse site van de Huysmanhoeve zal op 24 april in rouw gehuld zijn en een unieke kijk bieden op de evolutie van deze rituelen en op de doodsrituelen die eigen zijn aan het Meetjesland. Reserveren is nodig voor 19 april.
De Huysmanhoeve
Bus 1
9900 Eeklo

Bijkomende informatie: Tentoonstelling en lezing gaan door in Zolder Woonhuis, koffietafel gaat door in het Open Wagenhuis, dodenkamer gaat door in de Beste Kamer, de film kan je bekijken in de Centrale voederstal koeienstal  van 10 tot 18 uur, lezing om 14 en 16 uur, koffietafel om 13 uur, dodenkamer doorlopend van 10 tot 18 uur, ‘Rituelen van de dood van 10 tot 18 uur, film doorlopend om het uur van 10 tot 18 uur
Deze activiteit loopt tot:
30/06/2016

Reserveren op 0472 68 78 98
frederik.rogiers@eeklo.be

Rouw in Houten
Begrafenissen, de omgang met de dood en rouw zitten vol rituelen. Hoe beleefden we vroeger concepten als dood en afscheid nemen en welke rituelen passen we nu nog toe? In de tentoonstelling gaan we terug naar de tijd van toen en brengen we belangrijke evoluties in beeld via beeldmateriaal en getuigenissen.
Funerarium Pluym: 10 tot 18 uur
Marktplein 2a
9520 Sint-Lievens-Houtem
Bijkomende informatie bij locatie: het funerarium is op wandelafstand van CC De Fabriek waar Rik Pinxten om 10 uur een lezing geeft over rituelen

Magere Hein in de Abdij: Gent
In de Sint-Baafsabdij is de dood op vele plaatsen, op vele manieren en in vele vormen een vaste compagnon de route. Begrafenisrituelen worden geïllustreerd door de stenen voorwerpen van het museum, zoals eeuwenoude grafstenen vol symboliek en vergeten betekenis. Een gids staat stil bij de vergankelijkheid van al het wereldse.
Sint-Baafsabdij
Voorhoutkaai 43
9000 Gent
Bijkomende informatie: ingang via de Groene Kerk – Coyendanspark om 10.15, 11.45 en 13.15 uur (duur: 30 minuten), eventuele lastminuteaanpassingen op www.burenvandeabdij.be

R.I.P. begrafenisrituelen: Berlare
De dodenwake, het thuis sterven, de maaltijd … het lijkt wel alsof de Vlaamse traditionele begrafeniscultuur in de loop van de 20e eeuw zelf een stille dood is gestorven. De tentoonstelling ‘R.I.P. Begrafenisrituelen in Berlare’ wil deze oude gebruiken en herinneringen vastleggen voor de toekomst en illustreert hoe ze de voorbije decennia zo ingrijpend veranderd zijn.
Galerie Cultuurcentrum De Stroming
Dorp 101
9290 Berlare
Bijkomende informatie:de Bareldonkkapel is een beschermde rococokapel uit de 15e eeuw, centraal gelegen tussen de drie deelgemeenten, tussen 14 en 18 uur, filmvoorstelling 'Departures’ om 20 uur

De oude begraafplaats van Menen
Begrafenissen gaan gepaard met tal van rituelen. Aan welke rituelen denk jij zoal? Tijdens een rondleiding op de oude begraafplaats van Menen belicht Yves Dupont aan de hand van de vaak kunstig uitgewerkte grafstenen de rituelen en symboliek in de begrafeniscultuur.
Oude begraafplaats: 14 uur
Zandputstraat z/n
8930 Menen
Bijkomende informatie: ingang Oude begraafplaats langs de zijde van de Zandputstraat

Stemmen in het zand: Oostduinkerke
Deze erfgoedwandeling focust op begrafenisrituelen. Op deze begraafplaats rusten burgers, militairen en verzetslieden. We leggen zowel de nadruk op de rituelen die in het kader van hun afscheid plaatsvonden, als op de rituelen die we nu nog gebruiken om de overledenen te herdenken. We kijken ook of er begrafenisrituelen zijn die eigen zijn aan onze streek. Reserveren op voorhand.
Begraafplaats Oostduinkerke: 16 uur
André Geryllaan z/n
8670 Oostduinkerke

Reserveren: 058 53 34 40
cultuur@koksijde.be

Rituelen tussen dood en eeuwigheid: Tielt
In de afscheidsruimte van de stedelijke begraafplaats kan je ontdekken hoe levenden de doden op de begraafplaats blijven gedenken aan de hand van fotomateriaal. Er wordt stilgestaan bij merkwaardige begrafenisrituelen en graven in de regio Tielt, die vergelijken we met die van uitgeweken Tieltenaren in het buitenland.
Stedelijke Begraafplaats: van 11 tot 18 uur, gidsbeurten om 11, 14, 15 en 16 uur (duur: 1.30 uur),
Keidamstraat z/n
8700 Tielt

Dood en begraven: Ieper
De Ieperse gemeenteraad keurde op 9 november 2015 de lijst van graven met lokaal historisch belang goed. Er werden 35 grafmonumenten op de hoofdbegraafplaats en 15 in de verschillende deelgemeenten geselecteerd. Op deze wandeling neemt een gids je mee op de hoofdbegraafplaats en sta je stil bij begrafenisrituelen en Ieperse personaliteiten. Reserveren is wel nodig.
Stedelijke begraafplaats Ieper: 10, 14 en 16 uur
Zonnebeekseweg z/n
8900 Ieper

Reserveren:
057 23 92 00
toerisme@ieper.be

Doodgewone mensen op ‘t Schoonselhof
Het is uitzonderlijk dat er op één begraafplaats diverse perken zijn voorzien voor verschillende geloofsgemeenschappen. Gidsen nemen je mee op de begraafplaats Schoonselhof en vertellen over rituelen van katholieken, vrijzinnigen, joden en moslims. Op het einde van de rondleiding maakt de deelnemer kennis met het Mexicaanse ritueel. ‘Het feest van de dood - Fiestade los muertos’. Met veel kleuren, bloemen, fruit, snoepjes en muziek verwelkomt men de doden. Bij de gezinsvriendelijke activiteit maken de kinderen ook kennis met het Mexicaanse ritueel ‘Fiesta de los muertos’ met veel kleuren, bloemen, fruit, snoepjes en muziek verwelkomt men de doden en de kinderen maken zelf een trekpop ‘catrina’ of een leuke kleurplaat. Reserveer op tijd.
Schoonselhof: 10 uur rondleiding op kindermaat en 14 uur (2 uur)
Krijgsbaan z/n
2610 Wilrijk
Bijkomende informatie: aan de hoofdingang, bij regen zijn de wandelpaden tussen de grafzerken minder toegankelijk

Reserveren: 03 292 65 30
gravenhof@stad.antwerpen.be

Funeraire wandeling: Vosselaar
Welke bijzondere grafmonumenten heeft Vosselaar? Wat vertellen de oude grafzerken? Wat betekenen de symbolen? Wat waren vroeger de tradities van begraven? Je komt het te weten tijdens een vooral zeer ‘levendige’ en boeiende wandeling. Onze gids is Tamara Ingels, doctor in de archeologie en de kunstwetenschappen, en specialiste in het funerair erfgoed.
Onze-Lieve-Vrouwekerk: 14.45 uur
Cingel 7
2350 Vosselaar
Bijkomende informatie: start aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk (Cingel, Vosselaar), naar de begraafplaats achter het gemeentehuis

Begrafenisrituelen: Schaarbeek
Eeuwenlang bezat de katholieke kerk in België het monopolie op de begrafenissen. Pas midden 19e eeuw kwam daar, aarzelend, verandering in. Vrijmetselaars konden nu met minder 'ongewenste rituelen' ter aarde besteld worden. Op de begraafplaats van Schaarbeek werden een paar jaar geleden specifieke perken aangelegd voor de teraardebestelling van joden, soennitische en sjiitische moslims. Op voorhand reserveren.
Kerkhof Schaarbeek: 11.30 en 13 uur
Jules Bordetlaan z/n
1140 Evere
Bijkomende informatie: ingang Kerkhof Schaarbeek: hoek Jules Bordetlaan met Eversestraat

Reserveren: 0493 50 40 60
info@klarelijn.be

Graven spreken: Sint-Pieters
Hoe gingen mensen vroeger om met het verlies van een dierbare? En hoe doen ze dat nu? Anne-Flor Vanmeenen leest van de graven op het kerkhof van Sint-Pieters een aantal tendensen en tradities omtrent rituelen af. Ten slotte kan je proeven van enkele historische 'funeraire hapjes'.
Vormingplushuis: 10.30 en 14 uur
Sint-Pieterskerklaan 5
8000 Sint-Pieters

Begrafenisrituelen: Ronse
Begrafenisrituelen zijn van alle tijden en van overal. Iedereen kent ze, vaak zijn ze verbonden met de geloofsovertuiging van de overledene. Ontdek de rust en de schoonheid die het kerkhof Hogerlucht biedt als laatste rustplaats. Bovendien wordt het omgeven door het natuurreservaat Bois Joly. Daarom wordt het groen op het kerkhof duurzaam beheerd en zijn er ecologisch waardevolle zones. Reserveren op voorhand.
Kerkhof Hogerlucht: 14 uur
Ommegangstraat z/n
9600 Ronse

Reserveren: 055 232 816
toerisme@ronse.be

Grafstenen: Stekene
Wat is het verhaal achter de kerkhoven van Stekene? Je verneemt alles over de monumentale 19e-eeuwse grafmonumenten en de architecturale evolutie van de grafzerken. Bezoek de graven van invloedrijke inwoners en ontdek dat ook over het laatste ritueel een boeiend verhaal kan gebracht worden.
Kerkhof Stekene
Frans Van Brusselstraat z/n
9190 Stekene
Bijkomende informatie: erkhof Stekene om 10.30, 11.30, 13.30, 15.00 en 16.30 uur aan kerkhof Stekene, van 10 tot 11.30 en van 14.30 tot 17 uur aan kerkhof Kemzeke: Nationalestraat z/n

Kerkhofwandeling: Aalst
Het huidige kerkhof werd in 1867 gewijd door de bisschop van Gent. Je ontdekt er een grote verscheidenheid aan grafstenen, kruisen, mausolea, zerken en kapellen. De wandeling brengt een overvloed aan boeiende verhalen over hoe mensen zorgden voor hun doden en hoe dat tot uiting kwam in de bijhorende rituelen. Reserveren op voorhand.
Kerkhof Aalst: 10, 14, 16.15 uur
Kerkhoflaan 1
9300 Aalst

Reserveren: 053 72 36 02
museum@aalst.be

Rituelen: Merelbeke en het Afrikaanse Benin
Dood, (her)leven en de tradities: de confrontatie van gebruiken uit Merelbeke en Toucountouna (Benin) geeft stof tot nadenken. Naast verschillen zijn er duidelijke overeenkomsten, zoals het delen van een gezamenlijk maal. Start Erfgoeddag 2016 met een ontbijt, laat je verrassen door een gidsbeurt aan de tentoonstelling of een bezoek aan de motte van Munte.
Toeristisch centrum Munte
Munteplein 6
9820 Merelbeke
Bijkomende info: van 10 uur tot 18 uur. ontbijt en gegidste rondleiding aan tentoonstelling en kerkhof en motte van Merelbeke om 9 uur. Kijk voor meer info over het ontbijt en de rondleiding op www.merelbeke.be, www.erfgoedcelviersprong.be of het gemeentelijk infomagazine.

Terug naar nieuws

varu banner3