AAAContactRSS

corona direct

Begrafenisondernemer berecht voor dienst met lege kist

De feiten dateren al van februari 2012, maar gisteren diende de zaak over de begrafenisondernemer die een uitvaartplechtigheid organiseerde met een lege kist voor de correctionele rechtbank. Een advocaat uit Gent dagvaardde op vraag van de dochter van de overledene de man voor misbruik van vertrouwen. De inmiddels gepensioneerde ondernemer uit Wachtebeke liet het lichaam van de overledene namelijk cremeren voor de kerkdienst om organisatorische redenen. De familie werd hierover niet ingelicht, zodat een bomvolle kerk een afscheidsdienst volgde met een lege kist.
De betrokken ondernemer daagde gisteren niet op in de rechtbank. Hij heeft de feiten bekend en excuses aangeboden. Zijn advocaat is niet overtuigd dat de man een crimineel feit heeft gepleegd. De zaak is al verschillende keren geseponeerd en zijn cliënt is door de raadkamer buiten vervolging gesteld, zo stelt hij. Nu gaat het over een klacht met burgerlijke partijstelling. De advocaat vraagt de vrijspraak. Op 10 november volgt de uitspraak.
Varu heeft de ondernemer al kort na de feiten uit de beroepsvereniging gezet wegens fraude en misbruik van vertrouwen. "Het kan overigens wel dat een lichaam om praktische redenen voor de kerkdienst wordt gecremeerd. Dan gaat minder tijd verloren tussen de dienst en de koffietafel. Maar dat moet altijd gebeuren in overleg met de nabestaanden en dan komt er tijdens de plechtigheid een urne in de kerk", aldus Varu-woordvoerder Thomas Heiremans.

Terug naar nieuws

varu banner3