AAAContactRSS

corona direct

Uitvaartunie klaagt regelneverij gemeentes aan

Meer dan 300 Vlaamse uitvaartondernemers hebben zich sinds oktober verenigd in de nieuwe beroepsvereniging Uitvaartunie Vlaanderen. Deze nieuwe vereniging zal hét aanspreekpunt worden voor de complete Vlaamse uitvaartsector.

Voor de uitvaartsector is dit een historisch moment: nooit eerder was er zoveel overeenstemming over één Vlaams platform. Ook voor het grote publiek, de media en de beleidsmakers is de verwarring over de verouderde en versnipperde structuren uit het verleden voorbij. Voortaan is er nog maar één adres voor alle onderwerpen: Uitvaartunie Vlaanderen.

Eén Vlaams platform is nodig, want daarmee kan worden gewerkt aan het introduceren van een kwaliteitslabel voor uitvaartondernemers, een ombuds- en informatiedienst voor de consument en het organiseren van extra opleidingen in en rond de sector.

Een krachtige Vlaamse stem is ook nodig om het groeiend aantal uitwassen te voorkomen bij de gemeenten. Vooral de soms bizarre regelneverij voor begraafplaatsen is een doorn in het oog. Uitvaartondernemers zijn actief in meerdere gemeenten en voor hen zijn de diverse regeltjes soms niet meer te volgen. Ook de consument is hier de dupe van, want er worden onwettige extra ‘belastingen’ aangerekend.

Een paar voorbeelden uit de praktijk:

 

Roeselare rekent een extra taks van 100 euro aan voor begraven op zaterdag. Het argument is dat de ambtenaren ceremoniekleding moeten dragen voor een ‘bijkomende plechtigheid’ zoals het verstrooien van as. Nu is het dragen van gepaste kledij al wettelijk verplicht. Het is dus gewoon een extra belasting.

Ganshoren rekent een taks van 146 euro aan op het lijkenvervoer in de gemeente. Het maakt niet uit of dit gaat over een overlijden in Ganshoren, of buiten de gemeente. Dit is onwettig, want de gemeente levert hiervoor geen enkele prestatie. Het is de begrafenisondernemer die deze vervoersdienst levert.

Izegem vraagt steenkappers om een borg te storten van 1.000 euro. Anders mogen ze niet komen werken op de begraafplaats. De borg dient voor het herstellen van eventuele gemaakte schade aan andere grafstenen. De steenkappers krijgen de borg pas terug als ze hun bedrijfsactiviteiten stopzetten en dit zonder rente.

Lummen wil dat de begrafenisondernemer op voorhand een schets binnenbrengt van de grafsteen bij de gemeentelijke diensten. Dit om de afmetingen te controleren, omdat in het verleden niet altijd de juiste hoogte werd aangehouden.

Uitvaartunie Vlaanderen is niet tegen autonomie van de gemeentes, maar vraagt wel meer uniformiteit. Daarom zal de unie het overleg aangaan met de VVSG.

Terug naar nieuws

varu banner3