AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

Funerair erfgoed op Open Monumentendag

Nu zondag 13 september is het voor de 27ste keer Open Monumentendag in Vlaanderen. Het thema van 2015 is ‘Erfgoed vroeger, nu en in de toekomst’. Het funeraire erfgoed komt er wat bekaaid vanaf dit jaar. Gelukkig zijn er nog wel wat verborgen pareltjes. U vindt ze hieronder opgelijst.
Meer info: www.openmonumenten.be

Expo kerkelijk en funerair erfgoed O-L-V Geboortekerk Nazareth
De kerk van Nazareth is recent als monument beschermd en zet haar deuren open op Open Monumentendag. De parochie is omstreeks 1242 ontstaan, maar de huidige kerk is in de 19e eeuw gebouwd. De kerk werd in 1865 ingewijd.. Deze tentoonstelling is gebaseerd op een gedetailleerde inventaris van het kerkelijk erfgoed en van het kerkhof, opgemaakt door de Heemkring Scheldeveld. Deze expo is gratis te bezoeken van 14 tot 18 uur. Om 15 en om 16 uur geeft Guy Thoonen twee rondleidingen op het kerkhof. Wie hieraan wil deelnemen, moet zich vooraf inschrijven: via de webshop of aan het loket, Dorp 1 in Nazareth.

Bezoek aan de monumentenwachters
Het funeraire erfgoed van Lokeren is het best bewaard gebleven op de site van de stedelijke begraafplaats. De monumentenwachters funerair erfgoed lichten op dit kerkhof hun werking toe. Een gids van de stad Lokeren geeft een woordje uitleg over de markante figuren die hier hun laatste rustplaats gevonden hebben. Stedelijke Begraafplaats Oude-Brug, Oude Bruglaan 188, 9160 Lokeren. Geen gidsbeurten - vrij bezoek van 14 tot 18 uur.

Rondleiding begraafplaats van Brugge Sint-Kruis

In West-Vlaanderen kan je o.a. naar de begraafplaats van Brugge Sint-Kruis, pittoresk gelegen rond de neogotische kerk. Tijdens een rondleiding wordt aandacht besteed aan graven die belangrijk zijn om hun kunsthistorische waarde, maar ook aan de rustplaats van enkele klinkende namen... Moerkerkse Steenweg 192, 8310 Sint-Kruis – elk uur een rondleiding

Geleid bezoek lapidarium Blankenberge
Iets verder zeewaarts nodigt het recent geopende lapidarium te Blankenberge uit tot een geleid bezoek. Gedurende 45 min ontdek je alle wetenswaardigheden over de Sint-Rochuskerk waar het lapidarium gevestigd is en over de funeraire collectie. Sint-Rochuskerk, Albertstraat, 8370 Blankenberge – 10u/11u/14u/15u

Rondleiding begraafplaats van Berchem
In Antwerpen kan je terecht op de begraafplaats van Berchem, een verborgen parel die heel wat te bieden heeft aan funerair architectuur, beeldhouwkunst en symboliek. Ontdek het vooral zelf tijdens een van de rondleidingen. Hoek Elisabethlaan - Floralie╠łnlaan, 2600 Berchem – afspraak 10/13/14/16u aan de ingang. Reservatie: 03 22 11 333

Op wandel op ‘t Oud Kerkhof van Hasselt
In Limburg staat het oude kerkhof van Hasselt al langer bekend als een funeraire schatkist. Oude monumenten vertoeven er ongestoord tussen het weelderige groen, een oase van rust en eindeloze bron van verhalen. Drie verschillende rondleidingen belichten deze begraafplaats op hun eigen wijze: Verhalenwandeling om 10 en 14 uur. Erfgoedkundige/kunsthistorische wandeling om 12 uur en natuurwandeling om 11 uur. Oud Kerkhof, Kempische Steenweg z/n, 3500 Hasselt.

Presentatie kerkhofproject Wolfsdonk
Vlaams-Brabant wordt vertegenwoordigd door het plattelandsdorp Wolfsdonk (Aarschot), met een groots programma waaronder om 11.45 uur in de Sint-Antonius Abt kerk de presentatie van het kerkhofproject Langdorp-Wolfsdonk door deskundige funerair erfgoed Anne-Mie Havermans en het project orgelrestauratie door orgeldeskundige Wim Winters. De kerk, met tentoonstelling, is tussen 10 en 18 uur doorlopend te bezoeken.

Terug naar nieuws

varu banner3