AAAContactRSS

corona direct

Opmerkelijke uitvaarten

Ronald Reagan
De begrafenis van de Amerikaanse ex-president en ex-acteur Ronald Reagan in 2004 heeft waarschijnlijk het record voor de grootste economische kost: geschat op 1 miljard dollar. Hoe komen de journalisten erbij? Het presidentiële vliegtuig Air Force One, dat per uur 56.800 dollar kost, bracht de kist op zijn bestemming. Aantal vlieguren ongeveer 20, dus dat is al één miljoen. President Bush riep een nationale verlofdag uit voor zo’n 2 miljoen ambtenaren. Omgerekend kostte dat 400 miljoen dollar. Er volgde nog een dag van nationale rouw, waarop Wall Street uit piëteit de beurshandel sloot. Kostprijs minstens 400 miljoen dollar. Dan komen daar nog bij de kosten voor de begrafenis zelf, de extra veiligheidsmaatregelen, de media-aandacht... Voilà: 1 miljard dollar lijkt zelfs nog te weinig.

Koning Boudewijn
Koning Boudewijn is de eerste Belgische vorst die in het buitenland overlijdt. In 1993 sterft hij aan een hartstilstand in Spanje, zijn lichaam wordt gerepatrieerd naar ons land. De plotse dood van de vorst schokt heel het land. Er volgt een week van nooit gezien collectief verdriet. Zijn lichaam wordt opgebaard in het koninklijk paleis. Dagelijks brengen duizenden Belgen een laatste groet. Het paleis blijft geopend tot diep in de nacht. Tijdens de uitvaartplechtigheid valt koningin Fabiola op. Ze is in het wit gekleed als teken van hoop (op de verrijzenis). Will Tura zingt een ontroerende versie van ‘Hoop doet Leven’. De overleden koning wordt bijgezet in de crypte van Laken.

André Hazes
Meer dan 50.000 fans, vrienden, collega’s en familieleden namen in 2004 afscheid van de Nederlandse volkszanger André Hazes in de Amsterdam Arena. De kist stond in een zee van bloemen op de middenstip van het stadion. René Froger, Guus Meewis en Paul De Leeuw gaven een optreden tijdens het twee uur durende eerbetoon. Alleen al in Nederland keken meer dan 5 miljoen mensen naar de tv-uitzending.

Michael Jackson

michael jackson

De grote uitvaartshow van Michael Jackson in Los Angeles is ongetwijfeld de meest bezochte uitvaart op internet van 2009. Volgens het internetbedrijf Akamai, die de videostreaming voor veel grote netwerken verzorgde, piekte het aantal bezoekers op ruim 3,9 miljoen per minuut. CNN zou via de website 10,8 miljoen unieke bezoekers hebben gehad. Via televisie keken meer dan een miljard mensen naar de twee uur durende uitvaartplechtigheid in het Staples Center. Wereldsterren als Stevie Wonder, Mariah Carey en Lionel Rochie kwamen de King of Pop de laatste eer bewijzen. Vanop het podium keken ze neer op de met 14 karaats goud vergulde zware bronzen doodskist van ruim 17.000 euro.

Star Trek
De bedenkers van de bekende science fiction-serie Star Trek, Gene Roddenberry en zijn vrouw Majel Barrett, zijn in de ruimte begraven. Een echte uitvaart tussen de sterren dus. Het bedrijf Celestis, gespecialiseerd in ruimtebegrafenissen, heeft hun asse met een raket het heelal ingeschoten. Ook de asse van de acteur James Doohan, beter bekend bij Trekkies als ‘Beam me Up, Scotty’, zweeft in een capsule in het oneindige niets.

Elvis Presley
Maar liefst 30.000 fans kwamen in 1977 afscheid nemen van zanger Elvis Presley, die lag opgebaard in zijn huis Graceland (VS). Er waren 300 soldaten nodig om de massa in goede banen te leiden. De Kings plechtigheid werd twee dagen later gehouden in zijn huiskamer in Graceland. Zijn begrafenisstoet van Graceland naar begraafplaats Forrest Hill bestond uit veertien witte Cadillacs. Inmiddels is zijn lichaam terug in Graceland. Het landgoed is uitgegroeid tot een druk bezocht bedevaartsoord.

Prinses Di
De begrafenis van de Britse prinses Diana in 1997 was even uitgebreid als haar huwelijk met prins Charles. Meer dan een miljoen mensen waren op straat gekomen om de koninklijke lijkkoets voorbij te zien komen. Meer dan 2,5 miljard mensen keken mee naar de uitvaart via de televisie. Sir Elton John zong voor haar een nieuwe versie van ‘Candle in the Wind’. Diana ligt nu thuis in Althorp begraven op een privé-eiland.

Keizer Hirohito
De duurste begrafenis ooit is officieel die van de Japanse keizer Hirohito in 1989: omgerekend 80 miljoen euro. De 124ste en langstzittende keizer was na de Tweede Wereldoorlog nog slechts het symbolische hoofd van Japan, maar zijn begrafenis werd nog wel bijgewoond door afgevaardigden uit 163 landen. Hirohito werd in het keizerlijk mausoleum Hachioji begraven.

John F. Kennedy
Alle tv-programma’s in 1963 werden onderbroken voor de begrafenis van de vermoorde Amerikaanse president John F. Kennedy. Zijn lichaam werd opgebaard in het Witte Huis, zo’n 1.200 genodigden woonden de mis bij. Miljoenen mensen kwamen op straat voor de begrafenisstoet, miljoenen volgden de uitvaart op televisie. Kennedy werd begraven in het Arlington National Cemetary. Daar stak weduwe Jacqueline Kennedy de eeuwige vlam aan. Die vlam brandt nog altijd op zijn graf.

Anna Nicole Smith
Roze, roze en nog eens roze, zo kan de uitvaart van Anna Nicole Smith het best omschreven worden. Het voormalige Playboy-model stierf in 2007. Daarna volgde een lang gevecht voor de rechter waar de blonde actrice begraven moest worden. De Bahamas of Texas? Uiteindelijk werd ze naast haar zoon begraven in Nassau, de Bahamas dus. De uitvaart paste perfect bij Anna Nicole. Glam & Glitter. De slippendragers droegen roze stropdassen, zelf droeg ze een roze jurk en tiara en haar kist was bedekt met een roze deken vol strass. Overal waren roze rozen waren gebruikt voor versiering.

Marilyn Monroe
Marilyn Monroe stierf in 1962, haar dood is nog altijd een mysterie. De filmstudio had haar eigen make-upartiest en haarstylist naar het mortuarium gestuurd. De blonde actrice moest er op haar best uitzien tot in de bronzen kist. Ze droeg een Italiaanse designerjurk en had een tuiltje theerozen in haar hand. De uitvaartplechtigheid was echter sober. Een organist speelte Judy Garlands liedje ‘Over the Rainbow’ aan het eind. Marilyn Monroe ligt begraven in een roze marmeren crypte in het Westwood Village Memorial Park Cemetary. Playboy-baas Hugh Hefner heeft alvast de concessie genomen voor het graf naast de filmlegende.

Alxander de Grote
De duurste begrafenis in de geschiedenis is wellicht die van Alexander de Grote, de koning van Macedonië die Perzië en Egypte veroverde. Omgerekend in euro’s zo’n 600 miljoen. Waarom? Het voorbereiden van de begrafenis, Alexander stierf 323 voor Christus, duurde twee jaar. Onder meer omdat er een weg moest worden aangelegd van Babylon naar Alexandrië. De lijkkoets was van goud en gebouwd als een tempel. De sarcofaag en de kist waren van goud. Er waren 64 paarden nodig om de wagen vooruit te krijgen. Het lichaam van de legendarische vechtersbaas veranderde meerdere keren van plaats. Waar het nu ligt, is een archeologisch raadsel.

Terug naar opmerkelijk

varu banner3