AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

En toen lag er een ander in de kist

Schokkend nieuws voor de gemeente Koksijde: in de grafkist van de Zalige Idesbald lagen niet de stoffelijke resten van Idesbald. Maar van wie dan wel: een andere abt?

Een team wetenschappers opende de eeuwenoude kist op 23 februari dit jaar voor diepgaand onderzoek. Nu zijn de eerste resultaten bekend. De kist en het skelet horen wel degelijk bij elkaar. De kist gaat ten vroegste terug tot de 15de eeuw. Idesbald, de derde abt van de voormalige cisterciënzerabdij OLV-Ten Duinen in Koksijde, overleed in 1167. Zijn reliek werd verschillende keren verplaatst en wordt sinds 1894 bewaard in de Onze-Lieve-Vrouw-Ter-Potterie kerk in Brugge. Dit graf blijkt dus 300 jaar jonger dan Idesbald. Eeuwenlang blijkt dus de verkeerde te zijn vereerd.

Maar hoe komt het dat er toch iemand anders in de kist blijkt te liggen, ondanks de vele historische bronnen die een sluitend verhaal leken te schetsen van het wedervaren van de kist en het skelet van Idesbald? Ligt Idesbald dan nog onder de vloer van de oude kapittelzaal, onder Baaldjes kruus? Marc Vanden Bussche, burgemeester van Koksijde, neemt de ontdekking positief op: “Het goede nieuws is dat Idesbald dan wellicht nog altijd op dezelfde plaats ligt waar men hem in de dertiende eeuw heeft herbegraven: de kapittelzaal van de vroegere abdij. Daar staat tegenwoordig het kapelletje ter ere van Zalige Idesbald. Als dat zo is, en volgens de directeur van het Abdijmuseum Ten Duinen Dirk Vanclooster is dat een valabele piste, heeft hij Koksijde nooit verlaten!”

Op 21, 22 en 23 oktober wordt een colloquium 'Dead Men Talking' georganiseerd en worden de volledige onderzoeksresultaten gepresenteerd. In 2016 plant Abdijmuseum Ten Duinen een grote expo over het onderzoek op de loden kist in Brugge en de uitgebreide skelettencollectie.

Terug naar nieuws

varu banner3