AAAContactRSS

bpost rouwzegel banner

13de Europese Week van de Begraafplaatsen

De 13de Europese Week van de Begraafplaatsen loopt van zaterdag 30 mei tot zondag 7 juni. Voor Vlaanderen en Brussel is een uitgebreid programma opgesteld met wandelingen, lezingen en tentoonstellingen. Hieronder volgt een kleine greep uit het funeraire programma. Je kan het volledige programma ook downloaden (onderaan). Voor een aantal activiteiten is vooraf inschrijven verplicht.

Markante vrouwen
Op woensdag 3 juni wordt de themawandeling ‘Markante vrouwen’ georganiseerd. Gids An Hernalsteen voert je vanaf 10.30 uur langs de graven van de markante vrouwen op de Westerbegraafplaats in Gent en vanaf 14 uur doet ze dat nog een keer voor de bijzondere vrouwen die rusten op Campo Santo in Sint-Amandsberg. De rondleiding duurt zo’n 1,5 uur. De wandeling is gratis, maar inschrijven vooraf is verplicht, want er is maar plaats voor 30 deelnemers. Meer weten: Gentinfo op tel. 09 210 10 10

Actief op verkenning
Leuven laat je deze hele week op een actieve manier de centrale stadsbegraafplaats aan de Nieuwe Kerkhofdreef verkennen. Je kan de zoektocht in je eentje doen of in een kleine groep. Je kan er zelfs een competitie van maken waarbij je zo snel mogelijk de juiste antwoorden moet vinden. Je kan kiezen uit verschillende modules al naar gelang de tijd die je voor de zoektocht beschikbaar hebt. Wie alle modules afwerkt en ze indient bij het administratief gebouw aan de begraafplaats dingt mee naar een prijs. Dit moet dan wel voor sluitingstijd gebeuren op zondag 7 juli.
Meer weten: www.leuven.be

Eerste Wereldoorlog
De centrale begraafplaats in Brugge heeft diverse rondleidingen met als thema WOI. Op zaterdag 30 mei om 14 uur en op zaterdag 6 juni om 10 uur verzorgt een lid van de commissie voor graftekens een rondleiding. Twee uur lang gaat het over ‘WO I met of zonder uniform, een aparte benadering’. Op zondag 31 mei en donderdag 4 juni vertrekt om 14 uur een rondleiding die vooral zal inzoomen op de verhalen van de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog. Beide wandelingen zijn gratis, maar wel vooraf inschrijven via tel. 050 44 82 05 of via mail: EuropeseWeekBegraafplaatsen@brugge.be

Kunst en koffietafels
Moorslede heeft een kunstparcours uitgetekend langs 10 waardevolle en markante graven op de begraafplaats aan de Kerkhofstraat in Moorslede. Lokale kunstenaars tonen hier ook hun moderne interpretatie van deze graven. Historisch én hedendaags vakmanschap dus van 1 tot en met 7 juni. Het parcours is gratis (ook downloadbaar via een app). Op 5 juni neemt Rob Belemans je mee op een boeiende tocht langs de traditie van Vlaamse koffietafels en de bijzondere betekenis van dit moment. Hij is auteur van het boek ‘Gelieve de familie te volgen. Koffietafels in Vlaanderen’. Deze lezing in het dienstencentrum Patria om 14 uur is gratis, maar wel vooraf inschrijven via astrid@bienet.be.

Het volledige programma: Week van de Begraafplaatsen 2015.pdf

Terug naar nieuws

varu banner3