AAAContactRSS

corona direct

Funeraire evenementen op Erfgoeddag

Op zondag 26 april worden weer tal van evenementen georganiseerd tijdens de 15e Erfgoeddag in Vlaanderen en Brussel. Met het thema ERF! willen de deelnemende instellingen en organisaties laten zien wat we allemaal uit het verleden hebben geërfd en wat we op onze beurt aan toekomstige generaties willen doorgeven. We zetten de funeraire activiteiten voor u op een rijtje.

Wandeling: Funerair erfgoed op het Schoonselhof
Op de Antwerpse begraafplaats Schoonselhof staan honderden unieke grafmonumenten uit lang vervlogen tijden, een verzameling van bijzonder funerair erfgoed. Wist je dat je zo’n architecturaal pareltje kan uitkiezen als jouw unieke laatste rustplaats? Misschien een vreemd idee, maar zeker de moeite waard om te ontdekken. Tijdens een rondleiding kom je er alles over te weten.
Waar
Schoonselhof
Krijgsbaan z/n
2000 Antwerpen
Bijkomende informatie bij locatie:
De ingang ligt op de hoek van de Krijgsbaan en de Sint-Bernardsesteenweg
Wanneer: om 11, 13 en 14.30 uur

Lezing & wandeling: Het Zoekend Hert
Patrick Everard, stichter en directeur van de Historische Uitgeverij in Groningen, is een verre nazaat van twee Vlaamse burgemeesters uit de 19e en 20e eeuw. Hij getuigt over het verband tussen het persoonlijke en het politieke, over het kwaliteitsvol uitgeven van filosofie en historische studies en over het doorgeven van een culturele erfenis. Na de lezing volgt een huldiging met receptie. Afsluitend, van 16 tot 17 uur, volgt een bezoek aan de begraafplaats met toelichting door 'Patrick Everard en gidsen Heemkunde Berchem'. Reservering op voorhand.
Waar
Filosofiehuis Het Zoekend Hert - The Searching Deer
Koninklijkelaan 43
2600 Berchem (Antwerpen)
Wanneer: om 13.30 uur: verwelkoming door Eddy Strauven, van 13.45 tot 14.30 uur: Lezing 'Patrick Everard' met kans tot vragen achteraf, om 14.45 uur: Huldiging door het 'district Berchem - Schepen van Erfgoed', van 15 tot 15.45 uur: receptie, van 16 tot 17 uur: bezoek begraafplaats met toelichting door 'Patrick Everard en gidsen Heemkunde Berchem'
Reservering via: gsm 0473 68 66 65, e-mail: hetzoekendhert@gmail.com

Tentoonstelling: De architecturale erfenis op het kerkhof van Laken
Grafmonumenten ontworpen door befaamde architecten zoals Beyaert, Saintenoy, Lacoste en Salu vormen een belangrijke architecturale erfenis: een staalkaart van stijlen. Door onze voorouders gerealiseerd voor de eeuwigheid, werd hun voortbestaan bedreigd door het afschaffen van de eeuwigdurende concessie (1971). Zorg door de overheid, vrijwilligers of nieuwe concessiehouders is dus aangewezen.
Waar
Atelier Salu -Museum voor Grafkunst
Onze-Lieve-Vrouwvoorplein 16
1020 Laken (Brussel)
Wanneer: 10:00 tot 17:30 uur. Rondleiding in het Nederlands om 10.30 en 14 uur, rondleiding in het Frans om 11 en 14.30 uur

Wandeling: Beroemde en beruchte stevoortenaren
Kasteelheren, oud-strijders, een meesterspion ... Tijdens een wandeling op het kerkhof van Stevoort hoor je verhalen over beroemde en beruchte Stevoortenaren. Want die verhalen leven maar zolang ze verteld worden. Heb je nog meer verhalen of documentatie over Stevoort en zijn inwoners? We horen ze graag, want zo houden we de legendes levend. Reservering op voorhand.
Waar
Kerkhof Stevoort
Solidariteitsplein z/n
3512 Stevoort (Hasselt)
Bijkomende informatie bij locatie:
Startpunt rondleiding op parking van de kerk
Wanneer: om 14 en 15 uur
Reservering via: tel. 011 23 96 97 of email: erfgoedcel@hasselt.be
Aantal plaatsen: 2x20

Op zoek naar andere activiteiten:
www.erfgoeddag.be

Terug naar nieuws

varu banner3